torsdag 30 november 2006

Sälj dina framtida intäkter!

För snart 10 år sedan sålde David Bowie (i samarbete med finanssnillet David Pullman) obligationer som gav köparen rätt till framtida intäkter från royalties på Bowies skivor. Priset var 55 millioner dollar och allt gick bra tills en amerikansk student vid namnet Shaun Fanning släppte Napster. Då blev allt mycket jobbigare men som tur var visade Steve Jobs att det visst gick att tjäna pengar på den s.k. "Back catalogue" och numera har väl alla läst Chris Andersons Long Tail artikel och bok.

Lite mindre säkert men inte mindre intressant att är att Ron Steen, en 19-åring från Anaheim (ja, precis bredvid Disney Land...) försökte sälja en del av sina framtida intäkter på Ebay. Hans upplägg var ganska enkelt:

from the moment I finish college in 2012 until I am 65 in 2052 you will receive a check in the mail every January made out for 2% of my earnings from the previous year
och han saknade inte direkt självförtroende:

I don’t want to take out loans and go into debt, I want to catapult myself to the top. I want you to make a lot of money for believing in me. The more you make, the more I make, the better this will work. I am a man of my word, and you will make a profit.


Ebay stängde ganska snabbt av det hela eftersom det "inte var i linje med deras regler", och även om Ron, efter en nästan Borelius-lik granskning av flitiga nät-detektiver, kanske inte visade sig vara riktigt så klipsk som han hävdade, så gillar vi approachen!

Nog har vi då och då stött på unga studenter som vi visste skulle "lyckas" och hade gärna stoppat in en slant mot att i framtiden få ta del av det värde de kommer att generera. Det kanske är en modell CSN borde försöka ta hänsyn till när de ger ut sina studielån.

Helt klart är dock att vi inom inte allt för lång tid kommer att få se en utvidgning av investeringar i individer. Och precis som sport- och rockstjärnorna kommer vi att få se business stars dyka upp på anställningsintervjun - med sin agent ...

Inga kommentarer: