måndag 20 november 2006

Blue Chip Expert - rekrytering via kontakter!

I början av oktober lanserades amerikanska Blue Chip Expert - ytterligare ett exempel på s.k. "referral recruiting". Svenska Agentum, långtidsfavoriten Jobster och H3 är också inne på liknande modeller. De har fått en hel del uppmärksamhet däribland Business 2.0 som även förklarar exakt hur det funkar.

Att kalla det hela för social networking är än så länge starkt överdrivet men grundprincipen är klockren: kontakter är det billigaste, mest träffsäkra och faktiskt också mest använda (ca 70% av alla personer som tillsätts kommer via personliga kontakter!!) sättet att rekrytera. Hittills är det dock bara headhunters som tjänat pengar på detta. De här nya spelarna är ett bra steg åt rätt håll för alla som är trötta på att hela tiden bara ge ut en massa namn till alla ringande headhunters utan att någonsin få någonting tillbaka.

Det som skiljer BCE är att de löper linan ut och kör rekrytering som ett pyramidspel - du kan inte bara tjäna pengar på de personer du tar med dig in i närverket utan även på deras nätverk och på deras nätverks nätverk....


Vi gillar verkligen Blue Chip Expert men tycker nog att borde ta sig en ordentlig funderare runt sin webdesign som är lite "riddarhusig" - känns inte som riktigt up-to-date (det måste finnas bättre sätt att få till en elitistisk känsla).

1 kommentar:

Ashley sa...

Great blog, keep up the good work