måndag 15 januari 2007

Sätt fart på IT-karriären!

IDGs Computer Sweden har 20 tips till it-chefer som vill få fart på karriären. Mycket självklarheter men vi känner både en och annan it-chef som både kan bli bättre på sitt jobb OCH få fart på karriären i.o.m. detta.
Den som vill göra karriär i it-branschen måste ha en väl underbyggd strategi för att lyckas. Tidningen Infoworld i USA har talat med ett antal vd:ar och it-chefer om vad som krävs för att göra karriär. Här delar de med sig av sina tips:

1. Tänk affärer först - teknik sen:
Idag finns inget som heter teknikprojekt. Det enda som finns är affärer med teknikkomponenter.

2. Höj ribban: Den som överträffar målen stiger snabbast i graderna.

3. Ställ upp - gång på gång

4. Skyll aldrig på andra: Den som arbetar med tillräckligt många nya projekt kommer någon gång att få problem, med att leverera i tid, med kvalitet eller att hålla budget. Då gäller det att inte skylla på andra.

5. Våga säga sanningen: Chefer vill befordra ledare. En viktig aspekt av det är att ha åsikter och att uttrycka dem.

6. Backa när det behövs: Det händer kanske att en person samlar mod på ett möte och säger att chefens idé är dålig. Men att ledningen struntar i det och kör på. Då gäller det att vara med på skutan även om företaget slår in på en väg man själv tycker är fel.

7. Utveckla betydelsefulla program: Försök hitta ett mål som är avgörande för företagets överlevnad och ett program som infriar det målet.

8. Var i teknikens frontlinje: Haka på alla utbildnings- och utvecklingsmöjligheter, inom soa, serviceorienterade arkitekturer eller program för integration och informationslager.

9. Stimulera intellektet: Låt inte utvecklingen stanna vid teknik. Kurser inom de flesta områden kan betala sig på sikt.

10. Hitta en mentor: Att hitta rätt mentor är en av de viktigaste förutsättningarna för varje karriär.

11. Håll budget och tidsramar: Tidsgränser och budgetar är något som it-avdelningen lätt prioriterar ned.

12. Var generös: Anthony Hill, teknikchef på Golden Gate University i San Francisco, säger att bortsett från att vara tekniskt kompetent, är det bästa ett it-proffs kan göra att dela med sig av sina kunskaper och idéer till anställda och kollegor.

13. Marknadsför dig: Att vara bäst räcker inte. Det är lika viktigt att berätta om det, säger June Drewry, it-chef på försäkringsjätten Chubb.

14. Skapa en kompetensportfölj: Betrakta cv:t som en portfölj av utbildningar, kurser och erfarenheter. Här gäller det att vara tydlig med vad man kan.

15. Utöka nätverket: Att gå med i användarföreningar, professionella sammanslutningar eller andra nätverk är ett bra sätt att utöka antalet kontakter.

16. Tala inför folk: Det är viktigt att kunna kommunicera inför människor, så att de förstår. Här finns kurser, speciella sammanslutningar och andra sammanhang att träna i. Det gäller att komma bort från datorskärmarna.

17. Rekrytera din ersättare: Teknikfolket ogillar att ta in nya talanger, eftersom de tror att dessa kommer att konkurrera om jobben. En bättre strategi är att bli mentor för de nya och hjälpa dem som ska ta över ens position.

18. Utnyttja gråzonerna: Bra ledare är alltid en bristvara. En av de viktigaste egenskaperna är att hantera osäkerhet.

19. Lär dig förstå vad andra behöver: Här handlar det om att lära sig vad chefen vill ha, hans styrka och svagheter. Ibland kan en duktig anställd agera utbildare och lära chefen hur han eller hon kan infria företagets mål.

20. Leta efter nya möjligheter: Den som är fast på en it-avdelning som har stagnerat kan behöva leta sig vidare. Det kan till och med handla om att leta efter en helt ny bransch, där två expansiva alternativ är tjänster och telekom.