tisdag 16 januari 2007

Big Brother - next step....

Ekonominyheterna skriver idag att Skatteverket nu tar till ett nytt "supervapen för att ringa in de som gör fel, eller som är på väg att göra fel". Det är med hjälp av s.k. data-mining de skall identifiera vissa mönster som sedan kan analyseras närmare. Det är den klarsynte Anders Klaar som är projektledare på skattemyndigheterna och han berättar stolt:

"Vi använder de nya verktygen för information och kontroll. Vissa beteenden kan vi informera bort och andra behöver man kontrollera bort"

Wooooooooow - vi vet inte riktigt hur duktig Anders är på att "mina" men om de bara är halvbra är detta ett enormt steg in i en helt ny värld. Hittills har en stor del av arbetet runt granskningen av deklarationer skett manuellt. Ja, det är klart att granskarna också har letat efter vissa standardmönster på felaktiga deklarationer, men mänskliga hjärnan är extremt långsam och trubbig när det gäller denna typ av ärenden. Detta har alltid lämnat en ganska stor gråzon för svenska skattebetalare att leva inom och de finns de som hävdar att det just är denna ventil som gjort att landet fortfarande har fungerat trots det höga skattetrycket (även kallat "skattehyckleri"). Med denna nya typ av verktyg kommer skatteverket dock förr eller senare kunna identifiera ALLA deklarationer som avviker i det minsta från det normala. Då kan granskarna lägga ALL tid på att specialgranska de "avvikande" deklarationerna och snabbt identifiera de som "gjort fel" (dvs. fuskat). Detta utmynnar egentligen i två olika framtida scenarier:
  1. "live and let live": staten väljer att inte använda denna typ av verktyg fullt ut och lever fortfarande med skattehycklerimodellen - ja, det skulle nog i varje fall sossarna göra eftersom de så kan fortsätta att "stå på de fattigas sida"
  2. "wipe them out - all of them": staten väljer att löpa linan ut och fullt ut implementera dessa verktyg och på så sätt identifiera ALLA fuskare - detta skulle ju då i teorin leda till en enorm ökning i skatteintäkter (lite så som det var tänkt med höjningen av tobaksskatten på 90-talet....)
Ni undrar säkert varför vi på Humankapitalet bryr oss om detta. Jo, i verkligheten skulle nog scenario 2 leda till att de som redan har, betalar dyra konsulter för att sätta up ännu mer komplexa strukturer som håller i en granskning (dvs. skatteverket supervapen hittar dem men setup:en är så vattentät att skattemyndigheterna inte kommer åt dem). De stora förlorarna blir alltså som vanligt de som inte riktigt har lyckats "big time" ännu och på vägen upp trixar lite via firman för att kunna fortsätta utveckla sin business... Så det blir ytterligare en anledning att de som verkligen vill bygga något sticker utomlands och i stället skapar arbetsplatser och skatteintäkter (visserligen lägre) där (se Mr Zennström och Co).

Sverige behöver alla superstars vi kan få och vi måste jobba MYCKET hårdare för att försöka hålla dem kvar, i stället för att driva iväg dem.