lördag 20 januari 2007

A- och B-människor

På humankapitalet har vi alltid skämtat om "Aldous Huxley-inställning" till världen där det både finns allt ifrån alfa-übermänniskor till epsilon-hiss-förare. I Danmark går nu B-människorna till attack. Det är Realtid som rapporterar om B samfundet som består av människor som organiserar sig mot "tyranniska" A-människorna.
"B-människor är konstnärer - livsnjutare - livsartister. A-människor är arbetsnarkomaner - strebrar… Vem vill du helst vara?”

"Jag är ohyggligt produktiv från 22 - 02. Om jag var lika effektiv på dagtid skulle det räcka om jag jobbade 4 timmar."

”Bör vi inte arbeta för att Vi blir A-människor och de andra B? Det är ju de som är bondlurkarna.”
Och i Frankrike och Tyskland finns fortfarande 35-timmarsveckan kvar....

tisdag 16 januari 2007

Big Brother - next step....

Ekonominyheterna skriver idag att Skatteverket nu tar till ett nytt "supervapen för att ringa in de som gör fel, eller som är på väg att göra fel". Det är med hjälp av s.k. data-mining de skall identifiera vissa mönster som sedan kan analyseras närmare. Det är den klarsynte Anders Klaar som är projektledare på skattemyndigheterna och han berättar stolt:

"Vi använder de nya verktygen för information och kontroll. Vissa beteenden kan vi informera bort och andra behöver man kontrollera bort"

Wooooooooow - vi vet inte riktigt hur duktig Anders är på att "mina" men om de bara är halvbra är detta ett enormt steg in i en helt ny värld. Hittills har en stor del av arbetet runt granskningen av deklarationer skett manuellt. Ja, det är klart att granskarna också har letat efter vissa standardmönster på felaktiga deklarationer, men mänskliga hjärnan är extremt långsam och trubbig när det gäller denna typ av ärenden. Detta har alltid lämnat en ganska stor gråzon för svenska skattebetalare att leva inom och de finns de som hävdar att det just är denna ventil som gjort att landet fortfarande har fungerat trots det höga skattetrycket (även kallat "skattehyckleri"). Med denna nya typ av verktyg kommer skatteverket dock förr eller senare kunna identifiera ALLA deklarationer som avviker i det minsta från det normala. Då kan granskarna lägga ALL tid på att specialgranska de "avvikande" deklarationerna och snabbt identifiera de som "gjort fel" (dvs. fuskat). Detta utmynnar egentligen i två olika framtida scenarier:
  1. "live and let live": staten väljer att inte använda denna typ av verktyg fullt ut och lever fortfarande med skattehycklerimodellen - ja, det skulle nog i varje fall sossarna göra eftersom de så kan fortsätta att "stå på de fattigas sida"
  2. "wipe them out - all of them": staten väljer att löpa linan ut och fullt ut implementera dessa verktyg och på så sätt identifiera ALLA fuskare - detta skulle ju då i teorin leda till en enorm ökning i skatteintäkter (lite så som det var tänkt med höjningen av tobaksskatten på 90-talet....)
Ni undrar säkert varför vi på Humankapitalet bryr oss om detta. Jo, i verkligheten skulle nog scenario 2 leda till att de som redan har, betalar dyra konsulter för att sätta up ännu mer komplexa strukturer som håller i en granskning (dvs. skatteverket supervapen hittar dem men setup:en är så vattentät att skattemyndigheterna inte kommer åt dem). De stora förlorarna blir alltså som vanligt de som inte riktigt har lyckats "big time" ännu och på vägen upp trixar lite via firman för att kunna fortsätta utveckla sin business... Så det blir ytterligare en anledning att de som verkligen vill bygga något sticker utomlands och i stället skapar arbetsplatser och skatteintäkter (visserligen lägre) där (se Mr Zennström och Co).

Sverige behöver alla superstars vi kan få och vi måste jobba MYCKET hårdare för att försöka hålla dem kvar, i stället för att driva iväg dem.

måndag 15 januari 2007

Sätt fart på IT-karriären!

IDGs Computer Sweden har 20 tips till it-chefer som vill få fart på karriären. Mycket självklarheter men vi känner både en och annan it-chef som både kan bli bättre på sitt jobb OCH få fart på karriären i.o.m. detta.
Den som vill göra karriär i it-branschen måste ha en väl underbyggd strategi för att lyckas. Tidningen Infoworld i USA har talat med ett antal vd:ar och it-chefer om vad som krävs för att göra karriär. Här delar de med sig av sina tips:

1. Tänk affärer först - teknik sen:
Idag finns inget som heter teknikprojekt. Det enda som finns är affärer med teknikkomponenter.

2. Höj ribban: Den som överträffar målen stiger snabbast i graderna.

3. Ställ upp - gång på gång

4. Skyll aldrig på andra: Den som arbetar med tillräckligt många nya projekt kommer någon gång att få problem, med att leverera i tid, med kvalitet eller att hålla budget. Då gäller det att inte skylla på andra.

5. Våga säga sanningen: Chefer vill befordra ledare. En viktig aspekt av det är att ha åsikter och att uttrycka dem.

6. Backa när det behövs: Det händer kanske att en person samlar mod på ett möte och säger att chefens idé är dålig. Men att ledningen struntar i det och kör på. Då gäller det att vara med på skutan även om företaget slår in på en väg man själv tycker är fel.

7. Utveckla betydelsefulla program: Försök hitta ett mål som är avgörande för företagets överlevnad och ett program som infriar det målet.

8. Var i teknikens frontlinje: Haka på alla utbildnings- och utvecklingsmöjligheter, inom soa, serviceorienterade arkitekturer eller program för integration och informationslager.

9. Stimulera intellektet: Låt inte utvecklingen stanna vid teknik. Kurser inom de flesta områden kan betala sig på sikt.

10. Hitta en mentor: Att hitta rätt mentor är en av de viktigaste förutsättningarna för varje karriär.

11. Håll budget och tidsramar: Tidsgränser och budgetar är något som it-avdelningen lätt prioriterar ned.

12. Var generös: Anthony Hill, teknikchef på Golden Gate University i San Francisco, säger att bortsett från att vara tekniskt kompetent, är det bästa ett it-proffs kan göra att dela med sig av sina kunskaper och idéer till anställda och kollegor.

13. Marknadsför dig: Att vara bäst räcker inte. Det är lika viktigt att berätta om det, säger June Drewry, it-chef på försäkringsjätten Chubb.

14. Skapa en kompetensportfölj: Betrakta cv:t som en portfölj av utbildningar, kurser och erfarenheter. Här gäller det att vara tydlig med vad man kan.

15. Utöka nätverket: Att gå med i användarföreningar, professionella sammanslutningar eller andra nätverk är ett bra sätt att utöka antalet kontakter.

16. Tala inför folk: Det är viktigt att kunna kommunicera inför människor, så att de förstår. Här finns kurser, speciella sammanslutningar och andra sammanhang att träna i. Det gäller att komma bort från datorskärmarna.

17. Rekrytera din ersättare: Teknikfolket ogillar att ta in nya talanger, eftersom de tror att dessa kommer att konkurrera om jobben. En bättre strategi är att bli mentor för de nya och hjälpa dem som ska ta över ens position.

18. Utnyttja gråzonerna: Bra ledare är alltid en bristvara. En av de viktigaste egenskaperna är att hantera osäkerhet.

19. Lär dig förstå vad andra behöver: Här handlar det om att lära sig vad chefen vill ha, hans styrka och svagheter. Ibland kan en duktig anställd agera utbildare och lära chefen hur han eller hon kan infria företagets mål.

20. Leta efter nya möjligheter: Den som är fast på en it-avdelning som har stagnerat kan behöva leta sig vidare. Det kan till och med handla om att leta efter en helt ny bransch, där två expansiva alternativ är tjänster och telekom.

söndag 14 januari 2007

Var med och utveckla Apple iPhone

Det har varit ganska svårt att undgå Apples lansering av iPhone dock man . Ja, den ser verkligen otroligt "ball" ut och kan den verkligen allt desäger så lägger vi gärna vantarna på en så fort den kommer! Det ärfortfarande ca 6 månader kvar innan den släpps i USA och detverkar som om Apple har lite jobb kvar att göra. Kollar man på deras lista med jobb så letar de ca 30 personer som kan få jobba med iPhone i en eller annan form.

Det är bara att sätta igång att fixa i ordning CV:t ....

fredag 12 januari 2007

Vilket är Sveriges bästa jobbsajt?

Sajten Workshopping (låter som någonting som Tyler Brûlé har kommit på - NOT!) listar det de "tycker" är Sveriges bästa jobbsajter. Som vanligt ligger Monster på topp (både på den Svenska och den internationella listan) och motiveringen är:
En av de största kommersiella sajterna i Sverige, räknat i antal besökare. Genomarbetad, "bred" och mycket användbar sajt. Extra plus för användbart karriärcenter. Massor av spännande nya jobb och lediga tjänster.
Vi håller med om att Monster ÄR Sveriges bästa jobbsajt. Marknadschef Henrik Ramstedt och grabbarna (Monster saknar VD i Sverige) gör ett bra jobb trots att stödet från HQ inte är mycket att hojta för. Men är det inte dags för en "riktig" sajt för personer som vill hålla koll på vilka jobb som finns på marknaden just nu? Totto Litorin håller ju på att plocka isär AMS så någon borde komma in och göra en sajt som ger riktig bevakning av vilka jobb som finns på marknaden och med "äkta" information om vad en bra person skall göra för att boosta sin karriär. Vi väntar...