- Förbered dig noga. Spalta upp vad du åstadkommit det senaste året, vilka nya arbetsuppgifter som tillkommit, om du fått mer ansvar, om du gått någon kurs.
- Sätt upp några mål inför kommande år: Detta vill jag genomföra, nya idéer, projekt, utbildningar.
- Öva dina argument mot en vän innan du går in i förhandlingen. Då minskar du risken att bara bli stum när du möter motstånd.
- Lägg förhandlingen när ingen av er är stressad eller riskerar att bli avbrutna.
- Gå in i förhandlingen positiv och med självförtroende. Efter en bra förhandling finns två vinnare.
- Få chefen att ge dig positiv feedback. Säg: ”Jag anser att jag lyckades med mitt senaste projekt, vad tycker du?”
- När chefen säger ”Jag är nöjd med din arbetsinsats och skulle gärna ge dig högre lön, men det finns helt enkelt inte pengar” (vanligt förekommande argument) så påpeka att det inte är din lön som är det viktigaste för företaget, utan din arbetsinsats. En engagerad medarbetare som driver framgångsrika projekt eller genom sitt arbete spar resurser är arbetsplatsens nyckel till framgång.
- Blanda inte in din privat ekonomi i löneförhandlingen. Du får inte högre lön för att du har många utgifter, utan för att du gör bra ett bra jobb.
- Hjälp chefen med tydliga argument för att din lön ska blir högre. Han/hon måste kanske övertyga sin chef. Konkreta exempel är alltid bra.
- Om du inte når högre rent ekonomiskt, argumentera för andra förmåner: En extra semesterdag, flextid, fria arbetskläder eller leasingbil?
tisdag 26 februari 2008
City: 10 tips som ger högre lön
Tidningen City har en artikel med tips om hur man ska förhandla upp lönen. Enligt Annika Hedberg handlar det främst om att vara väl förberedd - det kan vi nog hålla med om, men förutsättningen är ju ändå att först och främst göra ett grymt bra jobb och bidra till att bolaget går bra: